пʼятницю, 9 квітня 2010 р.

Екстремальне схуднення

Харчування фастфудом, генетична схильність плюс малорухливий спосіб життя (максимум руху – від машини до офісу чи магазину і назад) дають плачевні результати. У гірших випадках люди втрачають здатність пересуватися самостійно і отримують інвалідність і повне державне забезпечення своїх потреб. У кращих – намагаються боротися зі своїм ворогом за допомогою ліпосакції, фізичних навантажень і спеціальних продуктів для схуднення. Чи варто говорити, що продукти ці або без смаку, або просто гидкі на смак, але при цьому досить дорогі. Це ціна за переїдання і надмірне захоплення їжею.
Жіночі журнали один поперед одного пропонують рятівні дієти та комплекси вправ. Кожен телеканал має власних тренерів, які безперестанку придумують і демонструють публіці усе нові й нові вправи. А найбільш винахідливі створюють спеціальні plus-size programs. Так, наприклад, реаліті-шоу The biggest loser не збавляє обертів уже вісім сезонів. Вісім жінок і вісім чоловіків з надлишковою вагою приходять за другим шансом: вони хочуть позбавитися від зайвих кіло, змінити себе і своє життя. У цьому їм допомагають дієтологи, які розробляють меню для кожного, і тренери. Хочу сказати, що у перших епізодах шоу цих людей дуже шкода: закомплексовані, скуті, тренери немилосердно ганяють їх, примушують робити просто нелюдські зусилля, не соромлячись нецензурної лексики, яку в ефірі заміняють на «пі…». Але вже за кілька тижнів це зовсім інші люди, навіть якщо вони схудли лише на пару кілограмів: впевнені у своїх силах і можливостях. Перемагає той, хто схудне більше за інших. Протягом трьох місяців учасники шоу живуть разом, їдять під наглядом лікарів і займаються з тренерами. Чотирьох фіналістів на два місяці відпускають додому і тільки після закінчення цього терміну визначають переможця. Переможець останнього сезону з двохсоткілограмового товстуна перетворився на дев’яностокілограмового симпатичного чолов’ягу. І отримав бонус – $100 000.
За подібним принципом створено і шоу Dance Your Ass Off («Відтанцюй свій зад»). Схоже воно і на наші «Танці з зірками» і «Танцюю для тебе», тільки учасники танцюють заради самих себе. Поки триває шоу, конкурсанти живуть разом, як у «Останньому герої» чи «Домі». Меню підбирають лікарі, тренери розробляють для кожного учасника спеціальний комплекс вправ, ну а крім цього, звичайно, – танці. Танцюють товстуни у парі з професіоналами, а журі ставить оцінки. Так що мають подвійне завдання – скинути вагу і сподобатися членам журі. Переможець отримує $10 000.
Шоу ці дуже популярні, і хоча в інтернеті та на сторінках журналів дискутують щодо того, чи потрібні вони у такому форматі, що вони досить жорстокі, все ж, думаю, вони мають право на існування. По-перше, подібні проекти показують, що навіть дуже товстим людям не варто ставити на собі хрест, що, зібравши сили і волю в кулак, можна змінити своє життя. А по-друге, раз існує проблема надлишкової ваги, не треба її уникати. Адже у супермаркети ходять не тільки дівчата з модельною зовнішністю, так чому їх не можна пускати на телебачення?! Проблема існує. І вирішувати її потрібно усіма можливими шляхами.

Немає коментарів:

Дописати коментар