середу, 1 лютого 2012 р.

Вагітніть по-американськи. Частина п'ята


26 серпня
Новий лікар
У зв’язку з тим, що з Меріленду ми переїхали жити до Айови, довелося шукати нового лікаря. Хоча Вест Юніон, де ми поселилися, – зовсім не велике містечко, місцева клініка виявилася досить чималою. Коли вперше я йшла до клініки, чомусь очікувала побачити невеличку хатку. Замість того перед моїми очима виріс немаленький комплекс із клінікою, лікарнею, лабораторією тощо. Зрештою, нічого дивного, бо ж цей лікарняний комплекс обслуговує не лише наше містечко, а й кілька довколишніх – зокрема, Файєт та Хокай.
Приймальня – простора і безлюдна. На кріслах лише дві жінки чекали, коли їх викличуть до лікаря. Підійшовши до віконечка, я назвалася, бо ж зустріч із лікарем була призначена зараніше. Приємна жіночка ввела адресу в комп’ютер, решту даних Рома повідомив по телефону, і дала мені підписати пару папірців. Не встигла я їх заповнити, як по мене прийшла медсестричка, дуже мила реготушка. Зважила, поміряла тиск, температуру і взялася заповнювати необхідні анкети. Хоча я й принесла результати обстежень та аналізів від попереднього лікаря, довелося заново відповідати на питання про перенесені хвороби, шкідливі звички тощо. 
Якщо медсестричка, по виразу мого обличчя, бачила, що я не розумію якогось терміну, одразу ж доступно пояснювала мені. Так ми поступово дійшли до кінця. 
Перед тим, як попрощатися, вона вручила мені полотняну сумку з велетенською папкою, у якій містився посібник для вагітних – про вагітність від початку до кінця, про догляд за малюком, грудне вигодовування; про те, які послуги пропонує їхня клініка. На початку кілька листків відведено для записів про візити до лікаря, вагу, тиск, температуру, питання і проблеми, які турбують. Ближче до кінця – сторінки для нотаток про пологи і новонародженого – зріст, вага тощо. Дуже корисний талмуд. Уже штудіюю потроху, тим паче що у мене зараз є час, а от коли приїдуть з Меріленду наші речі – його буде катастрофічно не вистачати...
Перед тим, як піти, медсестричка сказала лишатися у кімнаті і чекати акушерку. Коли та прийшла, поставила ще кілька запитань – і одразу усе заносила до комп’ютера. Проглянувши папери від попереднього лікаря, запитала: «Це ви з лікарем вирішили робити кесарів розтин?» – «А хіба у мене є вибір?» – «Вибір завжди є. Я знаю одну жіночку, яка після розтину природнім шляхом народила ще шестеро дітей. Але якщо ви вирішите спробувати народити природнім шляхом, треба буде їхати у більшу лікарню, що знаходиться в Ла Кросі, бо у таких невеличких лікарнях, як наша, ми не беремося приймати природні пологи після розтину». Отже, насправді вибору немає. До Ла Кросу – години дві – дві з половиною. Якщо врахувати, що приблизна дата народження припадає на кінець грудня, то питання автоматично відпадає.
По-перше, хто знає, які тоді будуть дороги, по-друге, напередодні, або й під час, зимових свят мало кому захочеться працювати, а по-третє, ти ще спробуй витримай довгий путь по зимовій дорозі, коли почнуться перейми. Так що вибір очевидний – кесарів у місцевій клініці. Десь за тиждень до очікуваної дати, як і казала балтиморська лікарка, тобто перед католицьким Різдвом.
Десь на 34-36-му тижні вагітності має відбутися зустріч із хірургом, який і призначить остаточну дату. Та якщо раптом щось піде не так – будуть болі чи відійдуть води – треба дзвонити в клініку, а працівники у свою чергу зв’язуються з акушеркою та лікарем, які тут же їдуть і терміново готуються до операції. Окремо приходить рахунок від хірурга – за операцію, окремо – від акушерки – за прийняття дитини. Сподіваюся, страховка покриє якомога більше…
На середу призначили УЗД. Друге УЗД у США зазвичай роблять на 18-20 тижні, але через переїзд та оформлення нової страховки я ну ніяк не могла з’явитися вчасно. Та акушерка сказала не перейматися і навіть похвалила мене: «Якби усі були такими свідомими, як ви. А то за подібних обставин деякі пацієнти не з’являються місяцями…»
Попрощавшись із акушеркою, я ще раз підійшла до віконечка у реєстратурі. Та сама приємна жіночка запитала мене, на коли мені призначити наступний візит, і видала роздруківку із зазначеною датою візиту, а також інформацію про сьогоднішній прийом. Ну що ж, до зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар