понеділок, 10 травня 2010 р.

Ще раз про шопінг

Я вже зачіпала цю тему в листопаді, але тоді сама ще не дуже добре орієнтувалася, тож тепер хочу повернутися до неї. Звісно, найбільші розпродажі відбуваються напередодні Різдва, але є й сезонні сейли, коли, наприклад, перед початком весняного сезону розпродують теплі речі або речі з минулорічної колекції, щоб звільнити місце для нових. На таких розпродажах часом можна купити одяг чи взуття вдвічі, втричі, а часом навіть ще дешевше. Але то вже треба цілеспрямовано полювати. Вистежувати у магазинах або в інтернеті. В інтернеті набагато зручніше, бо не треба їздити/ходити на шопінг, а лише гортати сторінки, та й вибір часто більший, бо товар відправляють зі складу, а не з конкретного магазину. Окрім того, на інтернет-сайті, як правило, нижчі ціни, бо ж не треба платити за оренду магазина. Так, наприклад, на сайті Barnes&Noble, популярної мережі книжкових магазинів, книги можна придбати десь на третину дешевше, ніж власне у магазинах. У магазин Barnes&Noble можна прийти, вибрати, сісти й переглянути чи почитати книжку, а потім купити її на їхньому сайті.
Якщо замовити товар через інтернет, то пошта чи служба доставки принесе посилочку прямо під двері. Не треба нікуди йти, нічого заповнювати. Повертаєшся додому – а перед дверима кілька коробок, у поштовій скриньці – журнали і листи. Випереджаючи можливе запитання, відповідаю: посилки не пропадають, журнали також.
Окрім сезонних знижок та розпродажів існує правило «шести тижнів». Такі марки, наприклад, як Old Navy, Banana Republic, Kohl’s та інші, роблять знижки на свої товари через шість тижнів після того, як вони вперше з’явилися у магазині. На полювання потрібно виходити у четвер ввечері, бо саме четвер – перший день знижок у більшості магазинів одягу. А якщо дочекатися вихідних, можна й не знайти омріяного сарафанчика чи босоніжок потрібного розміру.
У січні чи липні можна вигідно придбати меблі, тому що у лютому та серпні в магазинах з’являються нові колекції. Ціни також нові, а самі ліжка чи шафи від «старих» можуть відрізнятися лише кольором чи аксесуарами. З іграшками інакше. Асортимент кардинально змінюється у вересні, але найкращий час купувати ляльки/машинки та інші цікаві дрібнички не напередодні, а у жовтні-грудні.
Шукати найдешевші авіаквитки краще у вівторок після третьої години дня. Більшість авіакомпаній оголошують про знижки вночі у понеділок, потім дані заносяться у загальну систему, тож час Х настає у вівторок по обіді. Найдешевші дні – вівторок, середа і субота, бо у ці дні здійснюється менше ділових подорожей, тож лишається більше вільних місць. Найдешевші рейси – перші ранкові, бо не всі хочуть покидати тепле затишне ліжечко заради жорсткого крісла в літаку.
Найкращий час для придбання нової машини – останні вівторок і середа місяця. Дилерам потрібно підтягувати квоту, тож вони легше спускають ціну. А якщо нове авто не конче потрібно прямо зараз, можна почекати до вересня. З вересня до грудня можна придбати минулорічну модель на 10-20% дешевше.
Цікава математика, правда? Але навряд чи вона працює в Україні, адже у нас і закони економіки не діють…
Власне, збираючись писати про шопінг, я хотіла зачепити цю тему трохи з іншого боку. Але прочитавши статтю у свіжому номері свого улюбленого журналу Woman’s Day, захотіла поділитися інформацією. Американські журнали часто піднімають тему економії, розповідають, як дешевше купити якісні речі (маю на увазі не тільки одяг, а й техніку, машини, квитки на літак чи концерт – власне, те, про що я писала вище). Цим вони дуже відрізняються від української жіночої періодики, де зірки різної величини хизуються тим, хто, що і де найдорожче купив.
І ще кілька слів про журнали. У середньому, передплата на рік коштує $30-50, але досить легко можна знайти за $10-15, а якщо добре пошукати, можна оформити річну передплату за $5-7, а часом навіть не річну, а кількарічну. Потім можна дочекатися подібної акції і знову недорого передплатити. Окрім того, в якості подяки за передплату, видавництво може запропонувати замовити безкоштовно чи за символічну плату одне чи два видання додатково. Або, поновивши передплату, можна отримати можливість передплатити видання і для друзів – за особливою, подарунковою ціною. Але можна і промахнутися. Кілька місяців тому Рома натрапив на пропозицію передплатити Woman’s Health на три роки за $3. Приваблива пропозиція! І тематика, яка мене цікавить… Але журнал виявився паршивенький. Багато картинок, мало інформації – я такого не люблю. Тепер стою перед дилемою: відписатися, чи хай приходить – а раптом трапиться і там щось цікавеньке? Мої улюблені видання: Woman’s Day, Parents, Health, Family Fun. Не буду навіть говорити про тематику цих видань – усе зрозуміло з назв.
Окрім власне знижок і розпродажів, дуже розповсюджена у США система купонів. Купони можуть бути у газетах чи власне самих магазинах і передбачають знижки на певні товари. Це, наприклад, може бути мінус $10 від покупки на суму від $25. Або якщо ти накупиш на певну суму товару, то, скажімо, картоплю або паперові рушники можна купити за спеціальною, зниженою ціною. Подібні купони дійсні не тільки у магазинах. Так, коли ми ходили у боулінг зі знайомими, частину вартості вони «оплатили» купонами – спеціально збирали для такої події. А коли ми їздили у печери, то завдяки купонам квитки у Skyline Caverns нам обійшлися дешевше.
Різні магазини також проводять заохочувальні акції. Купуєш дитячі йогурти – до чека додається купон на знижку наступного разу. Купуєш зубну пасту – на наступний раз видають купон на $2, а до нього – купон на покупку гелю для душа чи молочка для тіла зі знижкою у 20%. Так потроху, потроху – та й назбирається на щось корисне. А може, не корисне, але дуже бажане.
До речі, про корисне. Компанія Tropicana, яка виробляє натуральний апельсиновий сік, окрім користі від самого соку пропонує ще дещо. Кожен пакет чи пляшка соку (ми купуємо галонові (1 галон = 3,78 л) пластикові пляшки) має код під кришечкою. Зареєструвавшись і ввівши код, отримуєш бали, а вже за ті бали можна вибрати собі винагороду: знижку на заняття фітнесом, безкоштовний похід у боулінг, квиток у музей, зоопарк, дитячий розважальний центр (купуєш один квиток, другий – безкоштовно), морозиво у Baskin Robbins (купуєш одне морозиво, друге – безкоштовно) тощо. Інша компанія, Stonyfield, виробник різноманітних йогуртів, пропонує за зароблені бали вибирати свою продукцію, різноманітні чаї, каву, журнали про здоровий спосіб життя, органічну косметику, посуд та сумки, вироблені за дружелюбною до навколишнього середовища технологією. Одним словом, раз любиш натуральні йогурти, маєш право на «натуральні» подарунки.
Я взяла за приклад дві компанії, але їх, звісно, набагато більше. Це лише ті, продукцію яких ми часто купуємо. Українським компаніям непогано було б узяти подібну практику на озброєння. Може, заодно б і популяризували вітчизняні музеї, зоопарки, театри. А то акції ніби й проводяться, але або виграти там пристойний приз практично нереально, або такі подарунки, що й задарма не потрібні…
Збиралася писати про одне, по ходу розповіді впліталося інше, так що такий-от вийшов допис про шопінг…

Немає коментарів:

Дописати коментар