вівторок, 3 листопада 2009 р.

Про свинячий грип у США

Усі знають, що в країні свинячий грип, але паніки не спостерігається. Жах охоплює американських українців, які слідкують за новинами з батьківщини.
У Штатах же у звичному режимі проходять служби в церкві (правда, з деякими поправками: так, наприклад, бажаючим поцілувати ікону потрібно скористатися дезінфікуючими засобами, щоб, не дай боже, когось не заразити чи не заразитися самому), різноманітні спортивні заходи, як-то бейсбольний матч чи змагання з американського футболу. Усі активно святкували Хеллоуін, діти ходили по хатах збирати цукерки.
Звичайно, вживаються запобіжні заходи. Усі газети-журнали пишуть про необхідність вакцинації і про те, що потрібно робити, щоб уникнути захворювання (часто мити руки, вдома одразу знімати вуличний одяг, якомога рідше торкатися очей/рота/носа, при підозрі на грип лишатися вдома і викликати лікаря). Спочатку мають зробити щеплення (безкоштовне!) людям із груп ризику: медикам, вагітним, усім, хто має вік від шести місяців до двадцяти чотирьох років, а також людям до шістдесяти чотирьох із захворюваннями, які можуть викликати серйозні ускладнення після грипу. Для захисту немовлят лікарі радять вакцинуватися мамам і няням і уникати контактів із хворими.
Минулого тижня ми з Марічкою ходили до лікаря, щоб оформити папери для садочка і зробити щеплення, яких не вистачало. Два з них можна було зробити і в Україні, вже перед самим від’їздом, але, чесно кажучи, після українського скандалу з вакцинами я побоялася. Думаю, що в США все ж має бути більш суворий контроль препаратів. Разом із обов’язковими щепленнями Марічка отримала й проти свинячого грипу. Тільки не укол, а назальну вакцину. Треба сказати, що вакцинний коктейль не минув безслідно: на вечір трохи піднялася температура і засопливив ніс, але через день усе минуло. У садочок поки що не пішли – дівчинка з України, Маріччина одногрупниця, уже перехворіла, тож хтозна, яка там ситуація… Вирішили трохи перечекати. Хоча наші знайомі спокійно розповідають про свинячий грип у школі, куди ходять їхні діти: так, swine flue є, і хворі дітлахи є, але малят, які з ними контактували, одразу ізолюють, щоб запобігти поширенню інфекції.
У клініці, куди ми ходили на медогляд, медперсонал був без пов’язок – значить, не бояться заразитися… Хоча біля раковини висіла детальна інструкція, як правильно мити руки, щоб уникнути інфікування: намилювати ретельно, не оминаючи простору між пальцями і нігтів, змивати мило під водою не менше 20 секунд, витирати руки паперовим рушником, іншим паперовим рушником закрутити кран.
Окрім цього, на стінах містяться контейнери зі спеціальним дезінфікуючим розчином, яким можна протерти руки.
Звісно, у Штатах також не обходиться без пліток і провокативної інформації. Минулого тижня, наприклад, писали, що Обама активно закликає усіх вакцинуватися, але при цьому заборонив своїм дочкам робити щеплення. Подібні новини, звичайно, насторожують. Але уже повідомили, що і Малії, і Саші провели вакцинацію – таким самим способом, як усім іншим американцям. Останнє уточнення важливе, бо говорять про існування двох вакцин – для еліти і для усіх інших. У елітному препараті немає шкідливих домішок на зразок ртуті, яка ніби є у звичайній вакцині. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель разом зі своїми міністрами уже отримала свою порцію вакцини, а Барак Обама з дружиною чекають черги, бо ж спочатку треба зробити щеплення групам ризику… Отаке-от благородство…

Немає коментарів:

Дописати коментар