понеділок, 30 листопада 2015 р.

Листопадове читання



Мабуть, не буду ставити собі цілей прочитати стільки-то книжок на рік чи на місяць, бо не завжди є час, а гнати заради кількості я не хочу, але коротенько розповісти про прочитане за місяць – залюбки. Це, взагалі, дуже корисно – зібрати докупи думки про книжки. Враховуючи те, що маю діток різного віку, мій список дуже розмаїтий. Пишу лиш про прочитане уперше, а не читане-перечитане багато разів разом із меншенькою.
1.  Корнелія. Надія Мориквас
Читати «Корнелію» я почала раніше, але спочатку текст мене відштовхнув – переплетення художньої вигадки і реальних спогадів ускладнювало сприйняття. Але я повернулася, і вже з другої спроби занурилася у текст із головою. Те, що ще кілька днів Корнелія не відпускала мене, і я думала про її долю, свідчить, що книжка справді достойна. Окрема подяка автору за образ Карманського. Коли поети з’являються не лише на сторінках підручників, а й у художній літературі – це особлива радість.
2.  Робінзон. Арам Пачян
Оповідання вірменського письменника я також читала не «на одному диханні». Відкладала, поверталася. Деякими оповіданнями захоплювалася, від інших було неприємно і муторно. Це не розважальне чтиво, але воно – про людську природу, страхи, інакшість. І з цих оповідань, як із шматочків пазлу, складається певна картинка, от тільки, мені здається, деяких частинок і досі бракує…
3.  Листи з того світу. Сергій Бут
Щоб не казали, що я читаю тільки Старого Лева (бо решта мого листопадового чтива – саме любий ВСЛ), взялася за «Листи з того світу», які мені нарадила мама. Добротно написаний «авантюрно-пригодницький роман», як визначає у передмові Кокотюха. Пригоди, містика, любов – легке чтиво, до якого вдруге не повернешся.
4.  Метелики в крижаних панцирах. Оксана Радушинська
Я дуже радію і тішуся, що в сучасній українській літературі для підлітків з’явилися глибокі проблемні твори про дітей з особливими потребами. Поруч із повістю Оксани Радушинської хочеться згадати ще й «140 децибелів тиші» Андрія Бачинського. Про це говорити дуже важливо, потрібно і на часі. І дуже добре, що книжка дарує надію…
5.  Таємниця катакомб. Том Еґеланн
Ідеальна книжка для підлітків, які не люблять читати. Починаєш – і не можеш відірватися. Пригоди і таємниці: розкопки, стародавні прикраси, монахи, катакомби… Цікава форма подачі додаткової інформації. Пречудовий переклад Наталі Іваничук.
Якщо коротко – Ден Браун для підлітків. J
6.  Одного разу на Різдво. Надійка Гербіш
Добра історія-нагадування про те, що Різдво – це не про подарунки, що в таке світле свято варто дарувати іншим любов і тепло.
7.  Нові казки під подушку
Цікаві і різні різдвяні історії. Юлі найбільше сподобалася віршована казка «Так буває на Різдво»

Немає коментарів:

Дописати коментар